Termékek Menü

Deriton 1 kg

Ár:
450 Ft (354 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 112
Elérhetőség: Raktáron
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Menny.:db

Leírás és Paraméterek

Mustok, borok derítésére használjuk. 
Deritonból 100-150 g-t 10 szeres menyiségű vízben feloldunk, 24 órát állni hagyjuk, majd többször megkeverjük, csomómentes nem lesz. 
Az így kapott oldatot fokozatosan 100 liter musthoz vagy borhoz adjuk, közben lassan kevergetjük. 
A keverést 2-3 alkalommal megismételjük, azután 2-3 napig állni hagyjuk, majd szűrjük vagy fejtjük. 
Bentonit a Wikipédián: http://hu.wikipedia.org/wiki/Bentonit

Specifikáció: http://www.bbbb.hu/spec/DeritonMB.

 

A DERITON® GYAKORLATI FELHASZNÁLÁSA

 

A DERITON®speciális Na-bentonit a borászati igényeknek megfelelő, gyors és nagy hatásfokú derítő és stabilizáló szer must, bor és ecet kezelésére.

A borászati igények szerinti kialakítása miatt hatásfoka jó, a derítésstabilizálást eredményező reakciói rendkívül gyorsan lejátszódnak.

A derítés két részből áll:

1. DERITON®előkészítése

2. Derítőoldat bekeverése

  1. A DERITON®előkészítése

a) A DERITON®felhasználása 1:10 arányú vizes oldattal történik. Az előkészítés célja, hogy a DERITON®hatóanyagát kolloid szuszpenzió állapotba vigyük.

A hatóanyag Na+  montmorillonit különleges tulajdonságokkal rendelkező, kolloid oldatban vihető lemezkristály. Száraz állapotban a kristálylemezkék viszonylag rendezetten, szorosan összetapadnak. Amint víz kerül hozzá, kezdetben duzzadást, majd a részecskék teljes eltávolodása után az „oldást” eredményezi, illetve mivel kolloid rendszerről van szó, a folyamatot szuszpendálásnak nevezzük, melynek során szilárd részecskéket oszlatunk el folyadékban.

A szuszpendálható nátrium-montmorilloniton kívül egyéb kísérő ásványok is vannak a DERITON®-ban, melyek a nedves anyag „agyagos” jellegét okozzák. Ezek nehezítik ugyan a szuszpenzió elkészítését, viszont fontos szerepük van a derítési alj összetömörítésében és jó színelhetőségében.

b.) A fentiek miatt igen fontos, hogy a DERITON®-szuszpenzió teljesen homogén, csomómentes legyen. A csomókban lévő duzzadt, de még nem különálló részecskék a derítésben nem vesznek részt, mert nem szabad az aktív felületük. Hasonlóképpen fontos, hogy tízszeres mennyiségű vizet használjunk, mert ezt teszi lehetővé a részecskék eltávolodását és később a jó bekeverhetőséget. Végül a legfontosabb, hogy tiszta vizet és tiszta edényeket használjunk! Bor, vagy must ne kerülhessen bele még kis mennyiségben sem, mert a savas közegének megfelelően a disszociációból eredő duzzadást, majd oldódást megakadályozza. – Ezekhez a folyamatokhoz idő kell, ezért legjobb, ha a DERITON®-t a derítést megelőző napon áztatjuk be.

-         A duzzasztáshoz használt víz hőmérséklete is befolyásolja az oldást, hideg vízben lassabban oldódik;

-         Meleg vízben gyorsabban szuszpendálható a DERITON®, ezért ahol lehetőség van rá, érdemes meleg vizet használni.

c.) A DERITON®- oldat hatóképessége hosszabb idő alatt sem változik, (természetesen higiénikus körülmények között kell tárolni) ha a munkamenet úgy kívánja, előre is elkészíthető.

Fontos, hogy a tárolás száraz helyen történjen, mert az anyag nedvszívó és 20-30 % víztartalom külső megjelenésén még észre sem vehető, a nedvességtartalom növekedése azonban rontja az oldhatóságot.

  1. A derítő oldat bekeverése

a)     A nátrium-montmorillonit a bor savas közegében semlegesítődik. A montmorillonit lemezkék újra összeállnakés pelyhes csapadékként növekednek továbbEgyidejűleg a bor egyéb kolloid anyagai részben adszorbeálódnak, részben kicsapódnak és beépülnek a lemezkék közé. Így a rohamosan megnövekedett csapadék már nem lebeghet a borban, hanem leülepszik, ezzel tulajdonképpen megtörtént a derítés, stabilizálás.

A DERITON® szuszpenzió adszorpciós és koagulációs (kicsapódás-tömörödés) képessége igen intenzív, gyors és nagymértékű.

b)   A fent leírt folyamatok a bor pH-jától és alkoholtartalmától függően igen rövid idő alatt (néhány órán belül) lejátszódnak. A derítési technológiát tehát ennek megfelelően kell kialakítani. A montmorillonit lemezkék csak azokat a zavarosító részecskéket tudják adszorbeálni vagy kicsapni, melyekkel az alatt az igen rövid idő alatt találkoznak, amíg kicsapódásuk és tömörödésük tart. Ebből az következik, hogy a derítő oldatot lassan kell beadagolni, közben erőteljes keverésről gondoskodni kell, hogy még kolloid állapotban el lehessen oszlatni az aránylag csekély mennyiségű DERITON® szuszpenziót a bor tömegében.

c) A lejátszódó folyamatok ismeretében érthető, mennyire fontos az, hogy a DERITON® mindjárt nagy tömegű borba kerüljön, amit a lassú adagolással segítünk elő. Ha hirtelen zúdítjuk a DERITON®-t a borba (mivel az percek alatt semmiféleképpen nem keverhető szét),  a kicsapódó részecskék összetömörödnek anélkül, hogy adszorpciós hatásukat kifejthették volna.

A DERITON® beadagolása közben a lehetőségekhez képest a legerélyesebb módon kell keverni a bort. Minél rosszabb a keverési lehetőség, annál lassabban célszerű adagolni a derítő oldatot, hogy végeredményben mégis a legjobb derülést érhessük el.

d)   A laboratóriumi próbaderítéseket is az ismertetett elvek alapján célszerű lefolytatni, vagy a derítő oldatot (pipettázás után) azonnal össze kell rázni. Ha csak néhány perc telik is el a beadagolás és az összerázás között, már az is rontja a derülés mértékét, emiatt esetleg a szükségesnél nagyobb igényt állapítanak meg. A derítési-alj valamivel több, a derítés költsége pedig magasabb lesz.

Bármilyen bor deríthetőségét rontja, ha hőmérséklete lecsökken. 15 0C alatt fokozatosan romlik a tisztulás. A deríthetőséget növeli a borok magasabb sav-, alkohol-, és extrakt-tartalma.

A borok derítésével kapcsolatos elmondottak érvényesek mustkezelésre, illetve DERITON®-os erjesztés esetére is.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!